Jesetera vykucháme, odřízneme hlavu a ocas, nestahujeme. Pokud je dlouhý, přeřízneme ho na polovinu. V pekáčku ho osolíme, posypeme mletým kmínem, v másle rozpustíme trochu grilovacího koření a tím rybu polejeme. Troubu předehřejeme, v pekáči jesetera mírně podlijeme vodou a pečeme asi 20 minut. Hřbetní ploutev se vypeče do křupava, je to pochoutka. Rybu občas přelijeme vypečenou šťávou.
Je zajímavé, že jeseter nemá téměř kosti, v zadní polovině těla vůbec. Kůži nejíme, je řídce prorostlá šupinami, které nelze seškrábat a nejdou jíst. Kůži lze ale bez problémů po upečení sloupnout anebo vyjíst maso až ke kůži. Je vhodnější kůži ponechat, dodá masu chuť, šťavnatost a ryba se nerozpadá. To však platí, jak již bylo řečeno, jen v případě menších kusů, do jednoho metru.
Z jesetera nám zbude páteř, v přední části je pár kostiček, zadní část má místo páteře jen měkkou chrupavku (je jak guma) a je zcela bez kostí. Maso jesetera je bílé, tučné a patří mezi nejlepší rybí maso vůbec.
Z jeseteří hlavy, ocasu a vnitřností můžeme uvařit výbornou rybí polévku.
zdroj: http://www.nase-voda.cz
Sídlo firmy |
Provozovna - Sádky |
Otevírací doba |
||||||
Chabal fish s.r.o. | V areálu Vodárny Plzeň a.s. – Homolka | Pondělí | zavřeno | |||||
Škroupova 17/8 | Malostranská 143/2 | Úterý | 9:00 - 17:00 | |||||
301 00 Plzeň | 326 00 Plzeň - Doudlevce | Středa | 9:00 - 12:00 | |||||
Čtvrtek | 9:00 - 17:30 | |||||||
IČ: 039 62 873 | Objednávky: tel. 607 153 111 | Pátek | 9:00 - 16:30 | |||||
DIČ: CZ039 62 873 | ||||||||
Sobota | 9:00 - 17:00 | |||||||
Bankovní spojení: | e-mail:sadkyplzen@seznam.cz | Neděle | zavřeno | |||||
115-2344490217/0100 |